Hvordan oppdrar vi neste generasjon?

Det forundrer meg hver gang jeg leser en avis kronikk, et debatt innlegg eller en forum post, hvor foreldre har en eller annen mening om hvor lite barna er ute, hvor fantasiløse barne våre er og bortskjemte. 
Det dukker opp heletiden, foreldre og bekymrede eksperter. "Barn nede i 2 årsalder som har raseri anfall over å ikke få se iPad". 
Hvor får barna våre alle vanene egentlig fra? Jo, oss som foreldre. 

Vi er kommet inn i en skremmende utvikling, når det gjelder våre fremtidige genrasjoner. Man ser barn nede i 1-2 års alderen, som helt fint allerede kan mestre en iPad, trykke seg rundt, finne youtube videoer og åpne spill. 
Så sitter vi der som foreldre og klager på hvordan generasjonen er blitt, hvordan utviklingen går. Vi skylder på skoler, nær miljøet, kommunen og alle andre enn oss selv, fordi det er for lite tilbud. 

Tilbud, kan det alltids bli, men det er avhengig av at det er noen som er interesserte i å ta i et tak. Ildsjeler, som viser interesse og er villige til å dra med seg andre for å skape en bedre fremtid for våre barn. Så lenge vi som foreldre fortsetter å ta snarveier i oppdragelsen, så vil ikke det vi og alle andre sitter å klager på, bli bedre. 

Hvem er det barna våre stortsett lærer av? Jo, det er oss foreldre, voksne på skoler og i barnehager. Hvordan skal våre barn, lære seg å kjede seg, lære seg å få fantasi, kreativitet og oppfinnsomhet. Dersom de aldri får muligheten, til å nettopp kjede seg for å bruke fantasien og evnen til å leke alene? 
Hvordan skal våre barn, få lære farger, sanser og utvikle seg videre som mennesker, om de er oppdratt til å ha en bestevenn over sosiale medier, ha et "Instagram picture perfect" rom, fra de er 1 år gamle? 
Et kjapt google søk, "barnerom inspirasjon". Hva er det som dukker opp? Jo, det er sterile, mørke barne rom. Innredet for voksne menneskers fryd for øyet. Ikke i gøye farger med masse fasonger og leker, beregnet til barn. 
Idag handler alt om at alt skal være så perfekt. Alt skal være så instagram perfekt, fordi vi er så fryktelig opptatte av hva alle andre mener heletiden. 

Så hvordan kan vi som foreldre sitte å klage? Når vi ikke er villige til å ta i et tak selv, for å få våre barn interessert i å bruke fantasien, få bruke sansene sine og utvikle seg som små individer? 

Det er skremmende å tenke på, det er skremmende å tenke på at Esport nå starter opp som et eget videregående fag, fordi det ligger plutselig masse penger i det. Hvilken 15/16 år gammel ungdom, vil ikke velge å sitte å "game" på skolen, istedenfor å ta almennfag eller yrkesfag når de er så gamle? Kanskje det er 0,20% som kan lage seg en karriere ut av å spille dataspill.

Jeg kunne fortsatt i evigheten, men jeg syns ikke vi som foreldre kan sitte å klage. Når det er først og fremst vi som former våre barn. Det er vi som er ansvarlige for å ta i et tak, for å forandre hvordan fremtiden blir. 

Ønsker vi at hele fremtiden, skal være basert på kun teknologi? Skal det ikke være slik lenger, at vi som foreldre skal stå å brøle fra verandaen å be barna komme inn, og de spør oss bedende om å være ute i 15 minutter til? 
Skal lekeplassene fortsette å stå tomme? Skal vi fortsette å stille altfor store krav, altfor tidlig og utvikle en generasjon med sosial angst, prestasjonsangst og depresjon? 

Det er skremmende, vanskelig og frustrerende. Jeg fatter ikke hvordan man kan utvikle gode minner, livslange vennskap ved å bli inaktive, teknologi freaks. Mine beste minner fra barndommen er definitivt alle dagene vi var ute i timesvis i akebakken, eller alle timene vi lekte politi og tyv i gatene. Dagene vi hadde det så gøy, at vi kasta i oss middagen på trappa for å så løpe videre. 
Pr nå, er det meget sjeldent jeg ser barn ute å leker seg i nabolagene. Huske stativene står tomme...  Et trist syn egentlig.

- B
 

                                                                    

 

#barn #oppdragelse #fantasi #kreativitet #liveterbestute #minner #familie #forbilde #kreativlek #familieliv #teknologi #meninger #sterkemeninger

2 kommentarer

julietalivstil

29.09.2017 kl.20:48

fin bilde. ha en fin kveld

Karina

29.09.2017 kl.20:59

Du har så rett!!

Bra skrevet og sagt.

Flink å strikke :)

Skriv en ny kommentar

frkjohnsen

frkjohnsen

27, Trondheim

I en verden hvor ikke alle er perfekt.

Kategorier

Arkiv

hits